023-023023 [email protected]

Indiferent de directia in care ne va duce tehnologia, tocmai datorita ei, nevoia unui elev de a memora „continut de baza” va fi inutila. In schimb, seturile de competente de top pentru viitor necesita adaptabilitate, rezolvarea problemelor, munca in echipa, creativitate si comunicare – toate caracteristici importante ale invatarii centrate pe proiect. Asa ca invata construind proiecte reale, nu parcurgand teoria dintr-un manual!

Spre deosebire de bunicii lor, sansele ca copilul dvs. sa ocupe acelasi loc de munca la aceeasi companie pentru intreaga lui viata de adult sunt practic nule, iar incertitudinea si schimbarea sunt singurii factori previzibili ai viitorului. Asa ca, in mod evident, invatarea traditionala, standardizata, conceputa pe vremea bunicilor, nu va putea satisface nevoile noii economii.

Educationistii din secolul 21 sustin invatarea centrata pe proiect in principal pentru ca ea cultiva curiozitatea elevilor si ii incurajeaza sa experimenteze. Si de ce este asta atat de important? Cercetarile arata ca studentii curiosi, motivati intrinsec, invata mai usor si ajung sa stapaneasca subiecte mai complexe. Ei dezvolta un sentiment de fascinatie pentru subiect, ii inteleg relevanta si au un sentiment de realizare in momentul in care ii deslusesc tainele. Iar experimentarea este necesara pentru ca elevii sa invete sa participe activ la procesul de invatare, sa ia decizii, sa fie plasati in situatii contrastante, sa se poticneasca, sa faca greseli.  

Din experienta noastra de la clubul de informatica, stim ca pentru un copil care invata sa programeze, teoria este plictisitoare, dar construirea proiectelor este o provocare interesanta si de multe ori amuzanta. Cheia succesului sta in pastrarea echilibrului dintre curiozitate si complexitate pentru a nu-i descuraja. Dificultatea proiectelor trebuie cantarita bine pentru a nu-i coplesi ci pentru a le oferi un sentiment de realizare si pentru a-i stimula sa progreseze.

Toate cursurile noastre au fost concepute avand in vedere tocmai aceste lucruri. Pas cu pas, elevii vor construi proiecte din ce in ce mai complexe, gata de pus in portofoliul personal. Asa ca, ii asteptam cu drag!