023-023023 [email protected]
Iva Naiva, Ana Impartiala si Leo Egoistul sunt trei colegi de clasa. Iva Naiva se joaca intotdeauna cu ce se joaca si ceilalti si este de accord cu deciziile luate de ei. Leo Egoistul stie sa obtina mereu ceea ce vrea, de obicei suparandu-i pe ceilalti. Ana Impartiala se gandeste la ea si la colegii ei inainte de a lua o decizie. Ea nu crede tot ceea ce aude si stie ce e bine si ce e rau.

I-ai cunoscut si tu pe Iva, Ana si Leo? Cel mai probabil ca da. Si nu este o surpriza ca Ana este cea mai echilibrata si demonstreza o buna gandire critica.

Dar, ce este gandirea critica?

Sa folosesti informatia pe care o ai la dispozitie, impreuna cu abilitatile pe care le ai, pentru a lua cele mai bune decizii. Aceasta este baza procesului. Cei care gandesc critic pot rezolva problemele pastrandu-si mintea limpede, gandind rational, analizand situatia inainte de a lua decizii.

Incurajeaza-ti copilul sa isi dezvolte aceste abilitati timpuriu

 Copiii nostri cresc si petrec tot mai mult timp fara noi, fie ca sunt la scoala, fac teme, se joaca sau socializeaza cu prietenii lor. Si am vrea sa stim ca pot sa isi poarte singuri de grija si ca stiu cum sa pastreze echilibrul necesar si sanatos in activitatile lor zilnice.

Ce poti face pentru a le crea un mediu propice:

  • Arata interes pentru activitatile lor
  • Lasa-i sa ia decizii
  • Lasa-i sa creeze
  • Lasa-i sa greseasca
  • Fii un exemplu! Cresteti impreuna!

Poti planta semintele gandirii critice de la o varsta frageda. Vei vedea ca in timp vor incepe sa puna mai multe intrebari inainte de a decide ceva sau de a oferi un raspuns. Vor investiga posibilitatea de a avea mai multe raspunsuri la o intrebare. Se vor gandi la consecinte inainte de a actiona. Devin dornici sa afle mai multe.

Cum te poate ajuta Let’s Code in acest demers? 

Programarea ofera cadrul perfect pentru a crea, a experimenta si a gresi.

Atunci cand dezvolta un proiect, ei construiesc solutia pas cu pas pana ajung la obiectivul final. Trebuie sa se gandeasca si sa identifice lucrurile care functioneaza si care nu functioneaza. Apoi trebuie sa inteleaga de ce nu functioneaza si sa gaseasca solutiile potrivite.

Procesul de invatare a unui limbaj sau mediu de programare duce inevitabil la o multime de greseli. Copiii invata din ele si invata sa fie confortabili cu ele si cel mai important: sa aiba rabdare. Aceste provocari ii vor determina sa munceasca mai mult atunci cand au o problema de rezolvat si sa nu renunte atunci cand se lovesc de primul obstacol. 

Am mentionat cateva exemple prin care programarea poate ajuta in dezvoltarea gandirii critice. Daca te intrebi de ce copilul tau ar trebui sa invete sa programeze, speram ca ti-ai facut o imagine de ansamblu a catorva din abilitatile castigate. Daca esti in cautarea unor programe special concepute pentru copii intre 8 si 14 ani, te invitam cu drag sa consulti lista noastra de cursuri.