023-023023 [email protected]

Fie ca este vorba despre o aplicatie, un tutorial video, o pagina de pe Wikipedia, tehnologia deschide o lume noua ce asteapta sa fie explorata de copii. Si pe masura ce acceseaza informatiile in moduri noi, ei se pregatesc pentru viata intr-o lume interconectata, globala. Ajuta-i sa gaseasca tehnologia potrivita pentru nevoile lor si insufla-le pasiunea de a descoperi si invata continuu.

“Uite! Am reusit sa repar bicicleta singur!” Sa-ti vezi copilul entuzismat de lucrurile pe care le invata este una dintre bucuriile cele mai mari ale parintilor. Si urmarindu-ti copilul evoluand, vei realiza ca notele si calificativele de la scoala sunt doar una din masurile nivelului lui de cunostinte. Notele sunt foarte importante, dar dincolo de ele se afla si bucuria de a descoperi cum functioneaza anumite lucruri, de a realiza opere de arta inspirandu-se din filmele sa jocurile lor preferate, de a reproduce anumite experimente stiintifice.

Din pacate multi copii isi pierd entuziasmul de a invata pe masura ce cresc. In general scoala se concentreaza pe note si rezultate, ceea ce devine din ce in ce mai presant si mai putin atractiv. Iar atunci cand cresc vor sa fie cool si nu mai vor sa arate ca sunt incantati cand descopera lucruri noi, mai ales in fata prietenilor.

Vestea buna e ca sunt lucruri pe care le poti face pentru a-i ajuta sa nu cada in aceasta capcana. Iar tehnologia, care se afla deja in mainile lor, poate ajuta. 

Fii un model

Ce faci atunci cand ceva te intereseaza si vrei sa afli mai multe informatii? Suntem atat de obisnuiti sa cautam rapid informatiile pe Google sau sa o intrebam pe Siri sau pe Alexa si sa mergem direct la rezultat incat uitam sa explicam tot procesul: de unde incepem, cum filtram informatiile, ce facem cand dam de un obstacol, etc. Discutand despre aceste lucruri copiii vad ca si tu inveti continuu. Arata-le cum sa cerceteze si cum sa caute mai multe referinte despre un subiect.

Nu fii tot timpul un expert, fii un explorator

Prea des masuram invatarea verificand raspunsul corect, iar adultii sunt expresia cunoasterii. Fii deschis si curios, cauta solutii, incurajeaza gadirea critica si problem solving-ul. Pune intrebari, de multe ori vei fi surprins de raspunsul pe care il primesti de la copilul tau.

Foloseste tehnologia pentru a cauta informatii, pentru a examina diferite puncte de vedere si a cauta conexiuni. Urmariti impreuna tutoriale sau documentare pe diferite teme.

Lasa-l sa incerce, sa greseasca si apoi sa incerce din nou. Si fa si tu la fel. Atunci cand ia propriile decizii si are o oarecare doza de independenta invata lectii valoroase pe care nu le poate invata altundeva, cum ar fi rezilienta, empatia, perseverenta.

Foloseste tehnologia pentru a-I incuraja sa invete continuu

De exemplu, daca fiica ta urmareste multe filmulete despre stilul de machiaj al unei vedete, intreab-o cu ce anume se evidentiaza stilul ei, cum se promoveaza, de ce investeste timp in astfel de initiative? Pe langa faptul ca poti afla multe despre interesele ei, poate ajungeti si la o discutie despre branding si marketing care o poate ajuta mai tarziu in cariera.

Iar exemplele pot continua…

Nu uita: invata continuu, fii prezent, interesat si curios si copiii tai vor face la fel.